استان گلستان قطب گردشگری پاییزی است
به گزارش مجله آی سیب، ایرنا/ براساس آخرین خبرهای بدست آمده و گزارش های منتشر شده، استان گلستان قطب گردشگری پاییزی است.
وجود هزاران اصله درخت انجیلی در دامنه جنوبی استان گلستان به اسم سپری رنگارنگ در ورودی جنگل های هیرکانی خالق منظرهی بدیع و بی نظیر در فصل پاییز است که در جای جای گلستان بچشم می خورد؛ درختانی که به سبب ویژگی خاص موفورلوژیکی در برگ به اسم یکی از زیباترین درختان جنگل های ایران تلقی می گردد.
تنوع در فرم، مقدار و رنگ بندی برگ ها به نحوی است که هر رهگذری را افسون خود می نماید، موضوعی که سبب شده تا گرگانی ها به جهت برخوداری از پارک جنگلی النگدره و رزمایش طنازی برگ های انجیلی در این پارک، برگزاری جشنواره هزار رنگ پاییز را در پیش بگیرند تا شاید بتوانند بخشی از مجذوب کنندهیت های استان را معرفی نمایند.
جاذبه های گردشگری پاییزی گلستان منحصر به جنگل های هیرکانی نیست، بلکه هنگامی که وارد تالاب های واقع در دشت های وسیع این استان می شویم، جلوه دیگری از زیبایی های منطقه هویدا می گردد، هزاران قطعه پرنده وحشی مهاجر در رنگ ها و ابعاد مختلف آسمان استان را در سیطره خود در آورده اند؛ منظرهی که تماشای آن آرزوی بسیاری از ایرانیان و حتی خارجی ها تلقی می گردد.
گلستان؛ دنیای زیبایی های طبیعی
تماشای طیف گسترده از پرندگان که بعضی از آنها صرفا در زیستگاه های آبی استان مشاهده می شوند، یک جاذبه گردشگری منحصر بفرد محسوب می گردد که با اندک برنامه ریزی میتوان درآمدهای پایداری را برای جوامع حاشیه نشین این منطقه ها ایجاد کرد.
پاییز گلستان غنی تر از رنگارنگی جنگل و پرواز بی انتهای پرندگان مهاجر در آسمان است. وجود اقوام مختلف و رسوم و آیین های گوناگون در کنار البسه مختلف آنها از دیگر جاذبه های گردشگری پاییزی در گلستان است. از رنگ بندی البسه قزلباش ها در دامنه کوه گرفته تا پوشش ترکمن های دشت گلستان که هر یک خالق منظره های بدیع بصری در سطح جوامع انسانی و حتی کوچه و بازار می گردد.
لزوم بهره گیری از گردشگری پاییزی گلستان
همه اینها تنها بخشی از جاذبه های گردشگری گلستان است که در صورت برنامه ریزی میتوان از آن برای رونق صنعت گردشگری بهره برد؛ موضوعی که تا به امروز مغفول مانده است. یکی از استادان دانشگاه در رشته محیط زیست گفت: پرنده نگری (Bird watching) لذت مشاهده پرندگان، بدون تماس و لمس پرنده ها در زیستگاه های طبیعی آنهاست.
محمدرضا ملاعباسی پیرامون اینکه استان گلستان قطب گردشگری پاییزی است، ادامه داد: جهانگرد پرنده نگر در قیاس با سایر گردشگران به زیرساخت های گردشگری چندان اهمیت نمی دهد و بیشتر وقت خود را در دل طبیعت وحشی می گذراند و بر همین اساس هتل، حمل و نقل و رستوران نقش زیادی در رونق این صنعت گردشگری ندارد.
وی پیرامون اینکه استان گلستان قطب گردشگری پاییزی است، اضافه کرد: پاییز که پرندگان آبزی و کنارآبزی از منطقه ها سردسیری سیبری و شمال روسیه در کنار منابع آبی گلستان فرود می آیند، فرصت مناسبی برای رونق پرنده نگری در این استان است.
به گفته این استاد دانشگاه، وجود زیستگاه های دشتی و جنگلی و واقع شدن در کریدور مهاجرتی پرندگان سبب شده تا بیش از صد گونه پرنده بومی، مهاجر، آبزی، کنار آبزی و شکاری در جای جای استان گلستان دیده گردد.
ملاعباسی گفت: توسعه بخش پرنده نگری در گلستان علاوه بر مزیت های فراوانی که می تواند عاید صنعت گردشگری کند، نقش مهمی در آشنا کردن مردم با دنیای زیبا و لطیف پرندگان و اشاعه فرهنگ حفظ و پاسداشت حیات وحش خواهد داشت.
وی اضافه کرد: به نظر می رسد آشنایی شهروندان با انواع گونه های پرندگان بومی و مهاجر و نحوه زیست آنها از قبیل زیستگاه، آشیان گزینی، تغذیه، زادآوری و بیان اهمیت و ارزش زیست محیطی پرندگان و نقش آنها در زیست بوم های شهری و مهمتر از همه آرامش روحی و روانی ناشی از مشاهده پرندگان در شهری شلوغ و آلوده علاوه بر آنکه می تواند مفرح و آرامش بخش باشد، می تواند به رونق پرنده نگری و گردشگری در طبیعت منجر گردد.
روح الله رستمی، از استادان رشته جنگل در شمال کشور گفت: انجیلی، بومزاد جنگل های شمال ایران و به جامانده از دوران سوم زمین شناسی است، این درخت در جنگل های شمال ایران، از سواحل آستارا در شمال استان گیلان تا گلی داغ در شرق استان گلستان انتشار دارد و از جلگه های ساحلی دریای خزر تا ارتفاعات میان بند امتداد می یابد.
درخت انجیلی جنگل های شمال، جاذب گردشگران
رستمی گفت: انجیلی درختی است که برگ های آن در پاییز، به رنگ های متنوع زرد، حنایی، سرخ، ارغوانی، جگری و نظایر آن در می آید و زینت بخش جنگل های شمال در فصل خزان است. به گفته دکتر رستمی در فصل پاییز، در قسمت متصل نماینده برگ به شاخه گیاه که دمبرگ نام دارد، منطقه کوچکی به نام منطقه قطع نماینده بوجود می آید که به قطع انتقال شیره گیاه منجر می گردد. این پژوهشگر علوم جنگل ادامه داد: بر اثر نرسیدن شیره گیاه، تغییراتی در برگ گیاه بوجود می آید که از جمله آنها، تجمع رنگدانه هایی مانند آنتوسیاندر داخل کریچه یاخته های برگ و تغییر رنگ آن است.
وی ادامه داد : برگ بیشتر درختان در هنگام پاییز، متمایل به زرد یا قهوه ای کم رنگ می گردد ولی در درخت انجیلی بدلیل وجود رنگدانه های متعدد، رنگ برگ ها بسیار متنوع می گردد به نحوی که در یک درخت میتوان هم زمان چند رنگ را دید.
جاذبه های گردشگری گلستان به سرمایه گذاران معرفی شوند
رئیس کمیسیون گردشگری شورای شهر گرگان گفت: جاذبه های گردشگری گرگان منحصر به فصل و زمان خاصی نیست اما مردم و کارشناسان بر این باورند که زیبایی های بصری در تفرجگاه های طبیعی و تاریخی گلستان در فصل پاییز جاذبه بیشتری دارند.
علی اکبر بصیر نیا گفت: جاذبه های پاییزی گرگان در پارک جنگلی النگدره بسیار منظره است، فرصتی مغتنمی است تا با معرفی آن به سرمایه گذاران، زمینه تحول در اقتصاد شهر و مدیریت شهری را محقق کنیم.
برگزاری جشنواره پاییز هزار رنگ
وی به برگزاری جشنواره پاییز هزار رنگ در گرگان در سالهای گذشته اشاره نمود و گفت: با توجه به اینکه حدود 80 درصد شهروندان در برابر کرونا واکسینه شده اند و پروژه واکسیناسیون با شدت خوبی در حال اجرا است، انتظار داریم که بتوانیم سال جاری جشنواره پاییز هزار رنگ را در گرگان برگزار کنیم.
وی گفت: مسابقات عکس و فیلم کوتاه، دوچرخه سواری و رالی خانوادگی، تور گرگانگردی و تور بافت قدیم شهر، بازی های بومی و محلی و ورزش باستانی، پخت رب کندس و غذا از جمله برنامه هایی است که سال جاری برای این جشنواره منظور خواهیم کرد.
بصیر نیا ادامه داد: در نظر داریم برای توسعه تعاملات با کشور های همسایه عضو CIS با گلستان سفرای این کشورها در ایران را به این جشنواره دعوت کنیم.
وی گفت: نمایش بخشی از جاذبه های گردشگری گلستان و گرگان در این جشنواره به اسم عنصری برای جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی مدنظر مدیران شهری گرگان است.
وی از برگزاری همایش فرصت های سرمایه گذاری در مدیریت شهری گرگان با موضوع گردشگری در گرگان اطلاع داد و گفت با این رویه پتانسیل های بالقوه استان بعمل درخواهد آمد.
بصیرنیا گفت: مسدود سازی ورودی جنگل النگدره و احداث باغ های حیات وحش و راه اندازی قطار جنگلی یکی از برنامه های در دست آنالیز به وسیله شوراست.
مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گلستان معتقد است که ویژگی های جغرافیایی و به طبع آن اقلیم های متعدد گلستان، ظرفیت های گردشگری این استان را نسبت سایر نقاط چند برابر نموده است.
احمد تجری گفت: تغییر فصل در گلستان به سبب برخورداری از صدها هزار هکتار جنگل و اراضی زیر کشت موجب تغییر سیمای استان و خلق مجذوب کنندهیت های بصری می گردد اما این دگرگونی منظره ها در فصل پاییز جلوه بیشتری دارد. تجری ادامه داد: تنوع و طیف رنگ ها در موسم تغییر فصل در پاییز بسیار بیشتر و مجذوب کننده تر از سایر فصل است.
وی در مورد چرایی این مقوله اضافه کرد: بخش های وسیعی از پارک های جنگلی استان در سیطره درختان انجیلی قرار دارند که در فصل پاییز به عروس جنگل های ایران تبدیل می گردد، دامنه مختلف رنگ برگ های این درخت قابل توصیف نیست.
وی بعلاوه گفت: دسترسی راحت به پارک های جنگلی و تفرجگاهی و وجود زیرساخت های اولیه مانند آب جاده آسفالته و سرویس های بهداشتی، امکان بهره گیری مسافران از این جاذبه های بی نظیر را تسهیل می نماید.
وی به موضوع برپایی جشنواره پاییز هزار رنگ در گلستان اشاره نمود و گفت: هر چند فرایند اداری ثبت این جشنواره زمانبر است، اما مدیران شهری گرگان درصورتیکه بدنبال ثبت این جشنواره هستند، باید مستندات و پیش نیازهای آن را احصا و ارائه نمایند.
جاذبه های پاییزی گلستان متنوع و مجذوب کننده است
وی گفت: جاذبه های پاییزی گلستان صرفا محدود به جنگل های هیرکانی و رنگارنگی آنها نیست بلکه وجود اقوام مختلف در استان و تنوع پوشش گیاهی و رنگ بندی البسه و پوشش آنها در فصل پاییز نمود بیشتری پیدا می نماید که برای گردشگران مجذوب کننده است. تجری ادامه داد: وجود هزاران هکتار تالاب و خلیج گرگان در گلستان، این منطقه از کشور را به محلی برای زمستان گذرانی صدها هزار قطعه انواع پرندگان وحشی مهاجر تبدیل نموده است.
تجری گفت: پرنده نگری و تماشای پرندگان مهاجر از دیگر جاذبه های گردشگری پاییزی در گلستان است که در صورت ترسیم یک راهبرد ویژه، درآمدزایی مناسبی برای استان به همراه خواهد داشت.
منبع: همگردی