چطور بفهمیم کودک به دیابت مبتلا شده است؟
به گزارش مجله آی سیب، متخصص طب ایرانی اطفال گفت: پُر ادراری، ادرار شبانه، بی اختیاری در ادرار، پُرنوشی، پرخوری و کاهش وزن از علامت های ابتلای بچه ها به دیابت است.
به گزارش خبرنگاران، ارمغان سادات کیهان مهر، متخصص طب ایرانی اطفال در تبادل نظر با فارس درباره علایم دیابت در بچه ها، گفت: دیابت بیماری مزمنی است که با افزایش پایدار قند خون تعرف می گردد و شایع ترین اختلال متابولیکی در دوره کودکی است.
وی ادامه داد: دلیل آن کم بودن ترشح انسولین و اختلال در عملکرد آن است. از دو نوع دیابت یک و دو، نوع یک در بچه ها شایع تر است. وظیفه انسولین انتقال قند به سلول و استفاده از آن است.
این متخصص طب ایرانی اطفال اضافه نمود: وقتی در بچه ها انسولین کم ترشح می گردد، مبتلا به دیابت نوع یک می شوند. شروع این دیابت از 7 تا 15 سال متغیر است و 40 درصد نوع یک متعلق به افراد زیر 20 سال است.
کیهان مهر اضافه نمود: وقتی قند بالا می رود و غیر قابل کنترل می گردد کتواکسیدوز ایجاد می گردد که عامل بیش از 50 درصد مرگ و میر دیابتی در بچه ها است؛ کتواکسیدوز در 20 تا 40 درصد بچه ها اولین علامت محسوب می گردد.
وی پر ادراری، ادرار شبانه، بی اختیاری در ادرار، پُرنوشی، پرخوری، کاهش وزن و عفونت قارچی در دستگاه تناسلی دختران و مسائل پوستی که به صورت تیره شدن پوست زیربغل، کشاله ران و پشت گردن نمایان می گردد را از علامت های دیابت برشمرد.
این متخصص طب ایرانی اطفال بیان داشت: علامت کتواکسیدوز به صورت درد شکم، تهوع و استفراغ، بوی میوه در دهان کودک، افزایش ضربان قلب، تنفس عمیق و سنگین و تند، فشار خون، خواب آلودگی و کما نمایان می گردد که معمولا با استرس و عفونت بروز می نماید.
کیهان مهر با اشاره به اینکه در این حالت قند خون دچار بحران می گردد،متذکر شد:در دیابت عوارض طولانی مدتی هم وجود دارد که می تواند کلیه، چشم، قلب و عروق و اعصاب را درگیر کند.
وی با تاکید بر آگاهی والدین از کار کردن با انسولین،گفت:معمولا درمان دیابت در بچه ها با انسولین انجام می گردد، اما دیابت نوع یک ادامه دار است و تا بزرگسالی می رسد.
این متخصص طب ایرانی اطفال با بیان اینکه بچه ها دیابتی باید شبها زود بخوابند، گفت:این بچه ها در طول روز نخوابند و از مواد غذایی استفاده نمایند که قند خون را ثابت نگه می دارد.
کیهان مهربا بیان اینکه یبوست در این بچه ها باید کنترل گردد، ابراز داشت: استفاده از پروتئین ها و فیبر به مقدار زیاد برای آنها توصیه می گردد. مصرف میوه هایی مثل انار، سیب وگلابی باید در برنامه غذایی آنها باشد و بعد از وعده غذایی یک قاشق چای خوری رب انار استفاده نمایند.
وی با بیان اینکه مصرف سبزیجات؛ به ویژه شنبلیله در برنامه غذایی توصیه می گردد،توضیح داد: نوشیدنی های تخم شربتی و خاک شیر برای بچه ها دیابتی ضروری است. بادام در مغزیجات، نان سبوسدار به ویژه نان جو و خورشت های کرفس، اسفناج، به آلو، سیب آلو نیز پیشنهاد می گردد و در میان وعده ها باید از تنقلات مناسب برای آنها استفاده کرد.
این متخصص طب ایرانی اطفال با تاکید بر اینکه بچه ها دیابتی باید شبها زود بخوابند،گفت: حجامت به درمان یاری می نماید ولی باید تحت نظر پزشک باشد.
منبع: جام جم آنلاین