طرز تهیه فسنجون مجلسی با گوشت تکه ای و قلقلی

به گزارش مجله آی سیب، فسنجون یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین خورشت های ایرانی است که در تمام کشور با توجه به ذائقه مردم هر منطقه پخته و جزو غذاهای مجلسی ما ایرانی ها محسوب می گردد. به طور معمول مردم شمال ایران فسنجون ترش و مردم منطقه ها جنوبی فسنجون شیرین دوست دارند اما فسنجون ملس با طعم دل پذیری که دارد که هواداران بیشتری نسبت به دو نوع قبلی دارد. در این مقاله از بلاگ خبرنگاران طرز تهیه فسنجون مجلسی با گوشت تکه ای و گوشت قلقلی را باهم مرور می کنیم تا بتوانید این خورشت را بنابر علاقه خانواده خود بپزید.

طرز تهیه فسنجون مجلسی با گوشت تکه ای و قلقلی

قیمت گوشت قرمز

فسنجون با گوشت یا مرغ؟

فسنجون معمولاً با مرغ پخته می گردد. اگر از علاقه مندان تهیه این خورش با گوشت مرغ هستید حتما مقاله طرز تهیه خورش فسنجان با مرغ + فون و فن های آن را مطاله کنید. شمالی ها این خورشت را با استفاده از گوشت اردک هم می پزند که ممکن است مناسب ذائقه همه نباشد.

فسنجون با گوشت قرمز هم هوادار زیادی دارد، هم طعم بسیار خوبی به این خورشت می دهد. طرز تهیه فسنجون با گوشت بنابر مراسمی که این خورشت را در آن می پزید و یا علاقه شما می تواند با گوشت قرمز تکه ای و یا گوشت چرخ کرده که آن را به صورت قلقلی در می آوریم پخته گردد.

خرید مواد اولیه این دستور پخت از خبرنگاران

ورود به خبرنگاران و تکمیل خرید

مواد لازم در طرز تهیه فسنجون با گوشت قلقلی

  • گردو: 500 گرم
  • گوشت چرخ کرده: 300 گرم
  • پیاز میانه: 2 عدد
  • رب انار: 3 الی 5 قاشق غذاخوری
  • شکر: 2 قاشق غذاخوری
  • آب: 5 لیوان
  • روغن، نمک، فلفل سیاه و زرد چوبه: به اندازه لازم

این مواد طرز تهیه فسنجون با گوشت را برای چهار نفر مشخص می نماید.

زمان تقریبی آماده سازی خورشت 40 دقیقه و زمان تقریبی پخت آن 3 ساعت است.

حتما بخوانید: طرز تهیه خورشت فسنجان گیلانی

طرز تهیه فسنجون با گوشت قلقلی

  1. گردو را با چرخ گوشت و یا مونیلکس آسیاب کنید. سپس روی شعله کم حرارت بگذارید و هم بزنید تا کمی گرم شوند. بعد از کمی هم زدن با دست دمای آن را بسنجید تا خیلی داغ نشوند وگرنه ممکن است مزه تلخ پیدا نمایند.
  2. بعد از گرم شدن گردوها آب سرد به قابلمه اضافه می کنیم. این کار باعث می گردد روغن گردو خارج گردد و خورشت ما لعاب بدهد و جا بیفتد.
  3. رب انار را اضافه می کنیم، کمی هم زده و می گذاریم روی حرارت ملایم بماند.
  4. در این فاصله برای تهیه کردن گوشت قلقلی ها گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز و ادویه های مورد نظر خودتان ورز دهید و قلقلی کنید. گوشت ها را در قابلمه قرار داده تا آب اضافی آن ها گرفته گردد و سپس روغن اضافه می کنیم. حرارت را زیاد می کنیم تا گوشت خودش را بگیرد و بعد آن ها را کامل تفت می دهیم.
  5. توجه داشته باشید که مخلوط گردو، آب و رب انار را طی 30 دقیقه ای که روی اجاق گاز است هر 10 دقیقه یکبار هم بزنید تا ته نگیرد.
  6. یک ربع آخر که خورشت در حال جوشیدن است گوشت قلقلی ها، پیاز و شکر را به آن اضافه کنید. (حتی اگر نمی خواهید فسنجان با گوشت شما شیرین گردد میزانی شکر بریزید تا خورشت شما برق خاصش را به دست آورد. بعلاوه برای مشخص کردن اندازه شیرینی خورشت خود در این مرحله آن را نچشید چون شکر هنوز به خورد غذا نرفته است.)
برای خرید گوشت از فروشگاه خبرنگاران کلیک کنید!

طرز تهیه فسنجون با گوشت به روش سنتی

در این روش مواد لازم برای طرز تهیه فسنجون با گوشت با روش قبلی یکسان است ولی زمان پخت در روش سنتی طولانی تر است:

  1. یک پیاز میانه را با رنده درشت رنده کرده و به قابلمه حاوی روغن داغ اضافه کنید. بعد از طلایی شدن پیازها گردو آسیاب شده را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه باهم تفت دهید و مدام به هم بزنید.
  2. بعد از تفت خوردن کامل گردو با دیگر مواد آب را اضافه کنید.
  3. بعد از جوش آمدن خورشت حرارت آن را ملایم کنید تا سه ساعت بپزد.
  4. وقتی خورشت شما به رنگ کرم عایدی رب انار را اضافه کنید و صبر کنید تا رنگ بیاندازد. آب را آرام اضافه کنید تا مخلوط به جوش آید. سپس شعله را کم کنید تا گردوها روغن بیاندازند.
  5. گوشت را که به روش قبل قلقلی کردید به خورشت اضافه کنید تا کمی با هم جا بیفتند.

مواد لازم در طرز تهیه فسنجون با گوشت تکه ای

  • گردو سابیده شده: 500 گرم
  • گوشت راسته یا مغز ران گوسفندی: 500 گرم
  • پیاز میانه: 2 عدد
  • رب انار: 3 الی 5 قاشق غذاخوری
  • روغن ، نمک، فلفل سیاه و زعفران: به اندازه لازم
حتما بخوانید: طبع گوشت گوساله سرد است یا گرم؟

طرز تهیه فسنجون با گوشت تکه ای

  1. روغن را در قابلمه داغ کرده و پیاز رنده شده را به آن اضافه کرده و تفت دهید.
  2. بعد از تغییر رنگ پیاز گوشت خورشتی، نمک و فلفل را به آن اضافه کرده و با هم تفت دهید.
  3. مغز گردو را به مواد اضافه کرده و با هم تفت دهید تا بوی خامی گردو گرفته و آماده روغن پس دادن گردد.
  4. میزانی زعفران دم کنید و به همراه رب انار به مواد اضافه نمایید. (اندازه ترشی فسنجان بستگی به زائقه شما دارد، اگر فسنجان شیرین دوست دارید در این مرحله به اندازه لازم شکر اضافه کنید.)
  5. میزانی آب جوش به مواد اضافه کنید، در قابلمه را ببندید و بگذارید مواد خورشت با هم نیم ساعت درون آن بپزند.
  6. اگر آب خورشت طی این نیم ساعت کم شد به آن آب سرد اضافه کنید تا گردوها روغن بیشتری پس بدهند.
  7. در نهایت شعله زیر قابلمه را کم کنید و بگذارید دو الی سه ساعت تمام مواد فسنجان با گوشت شما با هم پخته شوند.
حتما بخوانید: این طرز تهیه خورش قیمه را هیچ جا ندیده اید!

طرز تهیه فسنجون مجلسی

برای تهیه خوشمزه ترین خورش فسنجان باید به دستورهای آشپزی سنتی، خصوصاً نمونه های شمالی رجوع کنید. اگرچه می توانظ خورش فسنجان را به اشکال مختلف و حتی با گوشت قلقلی و گوشت گوسفندی تکه ای تهیه کرد، اما دستور اصلی این غذا با گوشت مرغ خواهد بود. حالا بعضی افراد پا را از تکه های مرغ هم فراتر گذاشته و دوست دارند غذای خود را با مرغ ریش ریش شده تهیه نمایند. در ادامه به معرفی فسنجان مجلسی طبق دستور شمالی می پردازیم.

مواد لازم برای تهیه فسنجون مجلسی

  • 2 عدد پیاز میانه
  • 300 گرم مغز گردو ساییده شده
  • 1 کیلو مرغ قطعه شده
  • 4 قاشق غذاخوری رب انار
  • 2 قاشق غذاخوری شکر
  • 1 قاشق غذاخوری زعفران
  • زردچوبه، فلفل و نمک به اندازه لازم

دستور پخت فسنجون مجلسی

  1. در قدم اول باید مرغ ها را آماده کنید. به این منظور باید قسمت های پرخوراک تر مرغ مثل ران و سینه را جدا کرده، آن ها را بشویید و به چند قطعه تقسیم کنید.
  2. در مرحله بعد باید با پاشیدن نمک و فلفل روی تکه های مرغ، آن ها را مزه دار نمایید.
  3. یک تابه را با روغن پر کرده و قطعات مرغ را در آن بچینید. البته این کار را زمانی انجام دهید که روغن داغ است.
  4. دو طرف مرغ ها را با حرارت میانه سرخ کنید. در نهایت تکه های مرغ را پس از سرخ کردن از تابه در آورید.
  5. در این مرحله باید پیازها را به صورت کاملاً ریز خرد کنید. برای این منظور پیازها را در روغن مرغ ها تفت دهید تا حالت نرمی به خود بگیرند. در ادامه باید میزانی زردچوبه را به پیازها اضافه کنید.
  6. در این مرحله نوبت اضافه کردن مغز گردوی آسیاب شده به ترکیب پیاز و زردچوبه است. این مخلوط را نیز باید حدوداً 5 دقیقه هم بزنید و اجازه دهید با حرارت ملایم، روغن گردوها درآید.
  7. در ادامه رب انار را به مخلوط بیفزایید. رب انار را هم چند دقیقه ای با حرارت ملایم رو به پایین تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته گردد.
  8. بعد از آن تکه های مرغ را به مخلوط افزوده و همه مواد را با هم ترکیب کنید. سپس به میزان لازم روی مواد آب جوش بریزید و اجازه دهید خورش به نقطه جوش برسد.
  9. خورش فسنجان 3 ساعت زمان لازم دارد تا کامل پخته گردد. اجازه دهید روند پخت فسنجان به صورت آرام و یکنواخت طی گردد و تا جا افتادن خورش صبر کنید.
  10. اگر مزه ملس خورش را بیشتر می پسندید، حتماً در 20 دقیقه پایانی پخت خورش، میزانی شکر به آن بیفزایید.
  11. برای خوش رنگ شدن خورش نیز می توانید میزانی زعفران به آن اضافه کنید.

طرز تهیه فسنجون با گوشت رستورانی

روش های تهیه خورش فسنجون با گوشت بسیار متنوع است و بسته به منطقه و ذائقه افراد نه تنها گوشت بلکه بعضی از محتویات موجود در این خورش ها هم می توانند متفاوت باشند. در ادامه به معرفی طرز تهیه فسنجون با گوشت اما به شیوه رستورا ن ها می پردازیم.

حتما بخوانید: طرز تهیه خورشت آلو اسفناج

مواد لازم برای تهیه خورش فسنجون رستورانی

  • 1 عدد سینه مرغ قطعه شده
  • 300 گرم گردو آسیاب شده
  • 2 قاشق غذاخوری آرد گندم
  • 2/1 لیوان رب انار
  • 2 عدد سیب درختی پوره شده
  • 2 قاشق غذاخوری شکر
  • 2 لیوان آب مرغ
  • 1 عدد پیاز بزرگ
  • نمک، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
  • 2 تا 3 قاشق غذاخوری زعفران دم کرده

دستور پخت فسنجان زعفرانی

  1. در طرز تهیه فسنجون با گوشت زعفرانی اولین کاری که باید بکنید این است که مرغ را با کمی از ادویه جات از جمله زعفران و پیاز بپزید.
  2. بعد از سرد شدن مرغ تکه های آن را ریش ریش کنید. بسته به ذائقه بعضی هم ممکن است مرغ را چرخ نمایند.
  3. برای آسیاب کردن گردو آن را از قبل درون فریزر قرار دهید. با استفاده از چنین روشی دیگر روغن گردو هنگام آسیاب کردن بیرون نمی آید.
  4. تابه را روی حرارت قرار دهید و دو قاشق آرد را به آن بیفزایید. این کار را بدون ریختن روغن انجام دهید تا به عبارتی آرد را بو داده باشید. تفت دادن آرد را تا زمان تغییر رنگ آن ادامه دهید.
  5. در ادامه درون یک تابه دیگر روغن بریزید. پیاز را نگینی خرد کرده و به آن اضافه کنید.
  6. اجازه دهید کمی پیازها تفت بخورند. سپس مرغ ریش ریش شده، آرد گندم، گردو آسیاب شده و زعفران را هم به ترکیب پیاز داغ اضافه کنید. در این مرحله باید مواد را چند دقیقه ای با شعله ملایم تفت دهید.
  7. در این مرحله نوبت اضافه کردن رب انار است. درست مانند دستور قبل رب انار هم باید حدوداً 5 دقیقه ای تفت بخورد.
  8. بعد از این کار نوبت اضافه کردن آب مرغی است که از پختن مرغ به دست آوردید. بعد از جوش آمدن خورش نوبت اضافه کردن پوره سیب است. البته به یاد داشته باشید که سیب را حتماً با رنده ریز پوره کنید و قبل از اضافه کردن آن به خورش، کمی از آب آن را بگیرید.
  9. حالا نوبت اضافه کردن سایر چاشنی ها به غذاست. سپس حرارت گاز را کم کنید و اجازه دهید خورش به مدت طولانی بپزد تا جا بیفتد.
  10. در آخر هم مثل همواره برای روغن انداختن خوش از چند تکه یخ یاری بگیرید.
حتما بخوانید: روش های نگهداری زرشک برای تازه ماندن

چند نکته برای طرز تهیه فسنجون با گوشت

  • برای یکنواخت شدن بافت فسنجون می توانید با رنده ریز پیاز را رنده نمایید.
  • در صورت تمایل برای رنگ و بوی بهتر به جای زردچوبه می توانید از زعفران بهره ببرید.
  • می توانید در فسنجون با گوشت خود از یک قاشق چای خوری دارچین برای عطر بهتر استفاده نمایید.
  • مایه فسنجون باید غلیظ باشد. اگر دیدید خورشت شما آبکی شده کافی است در قابلمه را باز بگذارید و کمی آن را هم بزنید تا آب اضافی فسنجون بخار گردد.
  • اصل این خورشت با گردو است اما می توان انواع مغزهای خوراکی را در طرز تهیه فسنجون با گوشت به کار برد و برای مثال فسنجون را با پسته یا بادام زمینی آماده کرد.
  • شمالی ها تکه ای آهن یا ظرف مسی را به فسنجان اضافه می نمایند چرا که معتقدند علاوه بر تیره و خوش رنگ کردن خورشت این کار باعث جذب آهن یا مس مورد احتیاج بدن در خورشت می گردد.
  • سعی کنید به جای آسیاب کردن گردو آن را دو بار چرخ کنید. این کار باعث می گردد گردو بیشتر روغن پس دهد.
  • گردوهای تیره برای فسنجان مناسب تر هستند.
  • اگر این امکان را داشته باشید که فسنجون را برای 6 ساعت روی شعله پخش کن با حرارت خیلی کم بپزید طعم بسیار خوبی در انتظار شما خواهد بود. اگه گمج دارید، فسنجون را از شب قبل تو گمج شمالی با شعله پخش کن بار بگذارید.
  • در طرز تهیه فسنجون با گوشت در حین یک ساعت آخر پخت نمک را اضافه کنید تا گوشت سفت نگردد.
  • در شمال ایران برای بهتر جا افتادن خورشت فسنجان از شب قبل گردو را چند ساعت با حرارت ملایم در آب می پزند، هر نیم ساعت یک استکان آب خنک به آن اضافه می نمایند و روز بعد بقیه مواد را به آن می افزایند. شما هم می توانید برای خورشتی لذیذتر این کار را انجام دهید.

طبع، خواص و کالری فسنجون

خورشت فسنجون به طور کلی از جمله غذاهای پر کالری ایرانی است. باید توجه داشته باشید که وقتی از گوشت قرمز در آن استفاده می کنید این اندازه کالری افزایش نیز می یابد. از آنجا که گردوی آسیاب شده اصلی ترین ماده مورد احتیاج در طرز تهیه فسنجون با گوشت است، می توانیم از ارزش غذایی بالای این خورشت مطمئن باشیم. ویتامین های B و E، فسفر و امگا از جمله مواد مغذی موجود در گردو است. بعلاوه استرول های گیاهی موجود در گردو می توانند کلسترول بد را در خون کاهش دهند و در نتیجه ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را نیز بسیار کم نمایند.

گردو، پیاز و ادویه جات همگی طبع گرمی دارند و ممکن است در فصول گرم سال یا برای کسانی که خود طبع گرم دارند خیلی مناسب نباشد اما این به این معنا نیست که این افراد از خوردن فسنجون محروم هستند. با استفاده از رب شاتوت در کنار رب انار می توانید طبع خورشت فسنجون را متعادل کنید و به آن طعم تازه ای ببخشید.

حتما بخوانید: طرز تهیه خورش مرغ و ماست

کلام آخر

بعد از آن که فسنجون با گوشت شما جا افتاد خورشت را در یک ظرف بکشید و به همراه پلوی تزئین شده با زعفران سرو کنید. اصل فسنجان ترش و ملس است اما فسنجون شیرین هم هواداران زیادی دارد. در طرز تهیه فسنجون با گوشت بنا بر زائقه خود می توانید از رب انار ترش یا شیرین و مغز گردو یا دیگر آجیل ها استفاده کرده و در کنار خانواده خود از طعم این غذای مجلسی لذت ببرید.

چنانچه مواد اولیه خورش فسنجان را در اختیار ندارید، می توانید آنها را به سرعت از خبرنگاران سفارش دهید و درب منزل تحویل بگیرید.

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 20 بهمن 1403 بروزرسانی: 20 بهمن 1403 گردآورنده: isibcase.ir شناسه مطلب: 2418

به "طرز تهیه فسنجون مجلسی با گوشت تکه ای و قلقلی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه فسنجون مجلسی با گوشت تکه ای و قلقلی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید