2 طرز تهیه فالوده یزدی با آبکش و بدون آبکش رو با 25 نکته بهت یاد میدم!
به گزارش مجله آی سیب، تا حالا فالوده به سبک یزدی خوردی؟ اگر یک عصر گرم تابستونی رو تو کوچه پس کوچه های یزد گذرونده باشین، احتمالا بوی گلاب و صدای قاشق توی لیوان های یخ زده فالوده یزدی از ذهنتون پاک نمی شه. فالوده یزدی فقط یه دسر خنک نیست؛ یک خاطره ست یا یک طراوت شیرین از دل کویر. این دسر خوشمزه با ترکیب ساده ای از نشاسته، گلاب، تخم شربتی و یخ، تونسته دل خیلی ها رو ببره و تبدیل به یکی از نمادهای خوراکیِ این شهر اصیل بشه. ما هم این مقاله از در رو به طرز تهیه فالوده یزدی به 2 روش مختلف و رازهای خوشمزه شدن فالوده یزدی اختصاص دادیم.

طرز تهیه فالوده یزدی در یک نگاه
برای تهیه فالوده یزدی با آبکش، ابتدا نشاسته، آب و گلاب را ترکیب کنین و روی حرارت هم بزنین تا غلیظ و شفاف بشه. این مایه نشاسته ای رو با فشار از آبکش فلزی که سوراخ های ریز داره، رد کنین تا داخل ظرف آب و یخ بریزه و به رشته های نازک تبدیل بشه. رشته ها باید چند دقیقه در آب یخ بمونن تا کاملا فرم بگیرن و خنک بشن.
در قدم بعد، شربت فالوده رو با ترکیب شکر، آب، گلاب و در صورت دلخواه، زعفران یا هل تهیه کنین و بذارین خنک بشه. تخم شربتی رو هم داخل آب ولرم بخیسانین تا لعاب بده و آماده مصرف بشه. بعد رشته های نشاسته رو داخل ظرف بریزین، شربت و تخم شربتی رو اضافه کنین و با یخ سرو کنین. برای تزئین فالوده یزدی هم می تونین از برگ نعناع یا لیمو استفاده کنین تا جلوه ای خاص به دسر بدین.
شما می تونین اندازه مواد اولیه، جزییات و مراحل طرز تهیه فالوده یزدی رو در ادامه این مقاله بخونین.
مواد اولیه برای تهیه رشته فالوده یزدی
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
نشاسته (گل یا گندم) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب سرد | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
آب یخ | به اندازه لازم |
آبکش فلزی با سوراخ های ریز | برای آبکش کردن |
مواد لازم برای تهیه شربت فالوده و سرو آن
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
شکر | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | 2 قاشق غذاخوری |
تخم شربتی (خیس خورده در آب ولرم) | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
یخ خرد شده | به اندازه دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان آماده سازی فالوده یزدی: 30 دقیقه
مراحل طرز تهیه فالوده یزدی با آبکش
فالوده یزدی درست مثل فالوده شیرازی معروف طعمی داره که حتی اگه برای اولین بار امتحانش کنین، حس آشناش میاد سراغتون و حسابی لحظه هاتون رو پر از لذت می کنه. در ادامه طرز تهیه فالوده یزدی رشته ای به صورت مرحله به مرحله رو دنبال کنین.
مرحله اول: نشاسته رو آماده کنین
برای درست کردن فالوده یزدی، قبل از هر چیز، نشاسته گل یا گندم را با 4 لیوان فرانسوی دسته دار آب سرد و یک قاشق غذاخوری گلاب داخل قابلمه ای مناسب مخلوط کنین و کاملا هم بزنین تا هیچ گلوله ای باقی نمونه و مخلوطی یکدست درست بشه.
شما می تونین انواع نشاسته و گلاب اعلا رو از فروشگاه های به روش های خرید و اینترنتی خریداری کنین.
مرحله دوم: نشاسته رو روی حرارت بگذارین
سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار بدین و به طور مداوم هم بزنین تا به تدریج غلیظ بشه و رنگ اون به حالت شفاف نزدیک بشه. در این مرحله، باید دقت کنین که مایه نشاسته حالتی مثل فرنی و کمی غلیظ تر از ماست پیدا کنه. بهتره حباب های ریزی روی سطح نشاسته ظاهر بشن؛ این حباب ها نشون دهنده آماده شدن مایه نشاسته ست.
مرحله سوم: آب یخ و دیگر وسایل رو آماده کنین
یک ظرف بزرگ حاوی آب و یخ آماده کنین تا محیطی بسیار سرد برای شوک دهی به رشته های داغ فراهم بشه. سپس یک آبکش فلزی با سوراخ های ریز انتخاب کنین و روی دهانه ظرف قرار بدین؛ توجه داشته باشین که کف آبکش نباید با آب یخ تماس مستقیم داشته باشه.
مرحله چهارم: رشته های نشاسته رو درست کنید
در این مرحله از طرز تهیه فالوده یزدی، مایه داغ نشاسته رو با ملاقه داخل آبکش بریزین و با کف دست یا یک قاشق، مایه رو فشار بدین تا از سوراخ ها رد بشه و مستقیما وارد آب یخ بشه. این شوک دمایی باعث می شه که رشته های فالوده به سرعت فرم بگیرن، سرد بشن و بافت لطیف و شفاف خودشون رو حفظ کنن. اجازه بدین رشته ها چند دقیقه داخل آب یخ بمونن تا ظاهرشون کاملا تثبیت بشه.
مرحله پنجم: شربت فالوده یزدی رو آماده کنین
برای تهیه شربت فالوده یزدی، شکر سفید، آب و گلاب را داخل قابلمه ای بریزین و روی حرارت میانه قرار بدین تا شکر کامل حل بشه و شربت کمی غلظت پیدا کنه. اگر علاقه مند باشین، می تونین کمی زعفران دم نموده یا پودر هل هم اضافه کنین تا عطر و طعم دل پذیرتری ایجاد بشه. پس از رسیدن شربت به غلظت مطلوب، قابلمه را از روی حرارت بردارین و اجازه بدین شربت کاملا خنک بشه.
برای خرید شکر و زعفران باکیفیت از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله ششم: تخم شربتی رو خیس کنین
در ادامه، 2 قاشق غذاخوری تخم شربتی را داخل آب ولرم بریزین و برای حدود 10 تا 15 دقیقه اجازه بدین تا دونه ها لعاب بدن و کاملا باز بشن. سپس آب اضافی اون ها رو دور بریزید و تخم شربتی آماده را برای ترکیب نهایی کنار بذارین. این ماده یکی از اصلی ترین اجزای خنک کننده و طراوت بخش فالوده یزدیه.
مرحله آخر: فالوده یزدی رو سرو کنین
در آخر، رشته های نشاسته ای سرد شده فالوده یزدی رو داخل ظرف استیل یا شیشه ای مناسب سرو بریزین. شربت خنک و تخم شربتی آماده رو به اون اضافه کنین. سپس یخ خرد شده یا قالبی رو به اندازه دلخواه اضافه کنین تا فالوده کاملا تگری و خنک بشه. در صورت تمایل، می تونین فالوده رو با برگ نعناع، برش لیمو یا حتی چند دونه گل محمدی تزئین کنین و این دسر سنتی و اصیل رو میل کنین.
مواد لازم برای تهیه فالوده یزدی بدون آبکش
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
نشاسته گل یا گندم | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب سرد | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | 1 قاشق غذاخوری |
شکر | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب برای شربت فالوده | 2 قاشق غذاخوری |
تخم شربتی (خیس خورده) | 1 تا 2 قاشق غذاخوری |
یخ خرده شده | به اندازه دلخواه |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 20 دقیقه
مدت زمان آماده سازی فالوده یزدی بدون آبکش: 24 ساعت
مراحل طرز تهیه فالوده یزدی با نشاسته و بدون آبکش
فالوده یزدی سنتی گاهی اوقات بدون آبکش و با نشاسته ساده نواری یا خرد شده، درست میشه. این روش تهیه فالوده، بسیار آسونه که در ادامه مراحلش رو شرح میدیم.
مرحله اول: مایه نشاسته رو آماده کنین
در اولین قدم برای طرز تهیه فالوده یزدی سنتی، باید نشاسته را کاملا در آب سرد حل کنین تا بافت نرمی به دست بیاد. برای این کار، یک لیوان فرانسوی دسته دار نشاسته گل یا گندم را داخل قابلمه ای بریزین و 4 لیوان فرانسوی دسته دار آب سرد به اون اضافه کنین. سپس یک قاشق غذاخوری گلاب را نیز افزوده و با قاشق یا همزن دستی، آن قدر هم بزنید تا هیچ گونه گلوله ای باقی نمونه و محلول کاملا شفاف بشه.
مرحله دوم: نشاسته رو آماده کنین
قابلمه را روی شعله بسیار کم قرار بدین و به صورت مداوم هم بزنین. با ادامه پخت، مخلوط آغاز به غلیظ شدن می کنه و کم کم حالت شفاف، براق و ژله ای پیدا می کنه. این فرآیند حدود 15 تا 20 دقیقه طول می کشه. در این مرحله باید حتما حواستون باشه که نشاسته ته نگیره یا گلوله نشه، چون تمام زیبایی رشته های فالوده به یکدست بودنشونه.
مرحله سوم: نشاسته رو سرد کنین
وقتی مایه نشاسته به غلظت مناسب رسید، آن را در یک سینی فلزی یا ظرف پیرکس صاف و پهن بریزین. ضخامت ایده آل برای این لایه حدود نیم سانتی متره، که بعدا در برش راحت تر هست. سطح مایه را با پشت قاشق یا کاردک صاف کنین تا حالت یکنواخت داشته باشه. این ظرف رو به مدت حداقل 6 ساعت و حداکثر تا 24 ساعت داخل یخچال قرار بدین تا کاملا سفت بشه و قابل برش باشه. هرچه زمان سرد شدن بیشتر باشه، نشاسته بافت محکم تری خواهد داشت و نتیجه نهایی بهتر می شه.
مرحله چهارم: رشته های فالوده رو برش بزنین
در این مرحله از طرز تهیه فالوده یزدی، بعد از اینکه نشاسته به خوبی سرد و سفت شد، اون رو از ظرف بیرون بیارین و روی سطح صاف بذارید. با چاقوی تیز یا حتی قیچی آشپزخانه، نشاسته رو به صورت رشته های باریک، نوارهای بلند یا مکعب های کوچک برش بدید. ضخامت و شکل برش بسته به سلیقه شما می تونه متفاوت باشه. بهتره کار برش رو با دقت انجام بدین تا ظاهر فالوده مرتب و منظم باشه. این رشته ها در واقع خود فالوده هستن که حالا آماده ترکیب با شربت و مواد دیگه ان.
مرحله پنجم: شربت گلاب رو درست کنین
برای تهیه شربت فالوده یزدی، 2 لیوان فرانسوی دسته دار شکر رو با 1 لیوان فرانسوی دسته دار آب در قابلمه ای بریزید و روی حرارت میانه قرار بدید. زمانی که شکر، کاملا در آب حل شد و شربت کمی غلظت پیدا کرد، 2 قاشق غذاخوری گلاب رو به اون اضافه کنید تا عطر و طعم اصیل یزدی اش معین بشه.
سپس شربت را از روی حرارت بردارین و بذارین کاملا خنک بشه. بهتره شربت رو از قبل آماده کنین تا موقع ترکیب با رشته های نشاسته، دمای خنک خودش رو حفظ نموده باشه و باعث وارفتگی نشاسته نشه.
مرحله ششم: تخم شربتی لعاب دار آماده کنین
برای اینکه تخم شربتی لعاب کافی بده و خوش ظاهر بشه، اون را در آب ولرم بریزید و اجازه بدین حدود 10 تا 15 دقیقه بمونه تا کاملا باز بشه و لعاب بده. بعد از این زمان، آب اضافی رو جدا کنین. تخم شربتی آماده شده باید حالت ژله ای داشته باشه و وقتی به فالوده اضافه می شه، ظاهر جذابی ایجاد کنه.
مرحله آخر: مواد رو ترکیب و فالوده یزدی رو سرو کنین
در مرحله آخر طرز تهیه فالوده یزدی، رشته های نشاسته ای برش خورده را در ظرف سرو بریزید. سپس شربت گلابی خنک شده رو روی اون ها بریزین تا کاملا آغشته بشن. تخم شربتی لعاب دار رو هم اضافه کنید. حالا وقتشه که یخ خردشده به اندازه دلخواه اضافه کنین تا فالوده کاملا خنک و با طراوت بشه. برای تزئین نهایی می تونین از برگ نعناع تازه، خلال پسته، برش لیمو یا حتی کمی زعفران دم نموده استفاده کنین تا عطر و رنگ بیشتری به فالوده بدین.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه فالوده یزدی
- برترین نشاسته برای طرز تهیه فالوده یزدی، نشاسته گل یا نشاسته گندم هست که بافت لطیف تری ایجاد می کنه. اگر نشاسته گل در دسترس نبود، می تونین از نشاسته ذرت استفاده کنین، اما اندازهش رو کمی کمتر در نظر بگیرین (حدود ¾ لیوان فرانسوی دسته دار).
- برای حل کردن نشاسته، حتما از آب کاملا سرد استفاده کنین تا گلوله نشه. اگر آب ولرم باشه، نشاسته سریع غلیظ و بافتش خراب می شه.
- نشاسته باید روی حرارت ملایم و با هم زدن مداوم پخته بشه تا ته نگیره و شفاف بمونه. اگر هم زدن قطع بشه، نشاسته گلوله می شه یا ته نشین می شه.
- ضخامت مناسب برای سرد شدن نشاسته حدود نیم سانتی متره.
- استفاده از سینی فلزی یا پیرکس کم عمق باعث می شه نشاسته سریع تر و یکنواخت تر سرد بشه.
- ظرف های پلاستیکی یا ضخیم، زمان سرد شدن رو طولانی می کنن و ممکنه وسط نشاسته نرم بمونه.
- اگر نشاسته خیلی نازک باشه، موقع برش خوردن می شکنه؛ اگر خیلی ضخیم باشه، وسط نشاسته نرم می مونه.
- حداقل 6 ساعت و ترجیحا 24 ساعت در یخچال بمونه تا کاملا سفت بشه. عجله در این مرحله باعث می شه رشته ها وا برن یا به هم بچسبن.
- استفاده از گلاب طبیعی و تازه، عطر بی نظیری به شربت می ده. می تونین برای طعم خاص تر، کمی زعفران دم نموده یا پودر هل هم به شربت اضافه کنین.
- تخم شربتی رو قبل از خیساندن چند بار بشورین تا شن و خاک ته نشین بشه. برای لعاب بیشتر، از آب ولرم استفاده کنین و زمان کافی بدین تا باز بشه.
- استفاده از یخ خرد شده باعث می شه فالوده سریع تر خنک بشه و بافتش لطیف تر بمونه.
- یخ قالبی ممکنه رشته های فالوده رو سفت کنه یا مزه شربت رو رقیق کنه.
بیشتر بخوانید:
نکات خوشمزه شدن، تزئین و سرو فالوده یزدی
1- استفاده از گلاب طبیعی و تازه
گلاب صنعتی معمولا عطر ضعیف تری داره؛ پس اگر دسترسی دارین، از گلاب سنتی کاشان یا یزد استفاده کنین. گلاب رو بعد از خاموش کردن حرارت، به شربت اضافه کنین تا عطرش حفظ بشه. اصلا می دونید
2- افزودن زعفران دم نموده
اندازه کمی زعفران دم نموده غلیظ به شربت اضافه کنین تا هم رنگ زیبایی بده، هم عطر خاص ایرانی. زعفران رو حتما با یخ یا آب سرد دم کنین تا عطرش بیشتر آزاد بشه.
3- استفاده از آبلیمو تازه
آب لیموترش تازه نه تنها طعم فالوده رو متعادل می کنه، بلکه از شکرک زدن شربت هم جلوگیری می کنه. آب لیموترش رو بعد از سرد شدن شربت اضافه کنین تا طعمش حفظ بشه.
4- عرقیات معطر مکمل
می تونین اندازه کمی عرق بهار نارنج، بید مشک یا نسترن به شربت اضافه کنین. این عرقیات طبع خنک دارن و برای تابستان عالی ان.
5- شربت های میوه ای طبیعی
شربت آلبالو ()، زغال اخته یا توت فرنگی طبیعی می تونن طعم فالوده رو خاص تر کنن. فقط دقت کنین که شربت ها خیلی شیرین نباشن تا طعم رشته ها رو نپوشونن.
6- استفاده از بستنی سنتی در کنار فالوده
ترکیب فالوده با بستنی زعفرانی () یا هل دار، یک تجربه مجلسی و خوش عطر می سازه. بستنی رو موقع سرو اضافه کنین تا آب نشه و بافت فالوده رو تغییر نده.
7- تزئین با مواد خوش عطر
برگ نعناع تازه، گل محمدی خشک، خلال پسته یا برش لیمو علاوه بر زیبایی، عطر دل نشینی به فالوده میده. برای جلوه بیشتر، از برگ نعناع، خلال پسته، برش لیمو یا حتی گل محمدی خشک استفاده کنین.
8- سرو فالوده یزدی در ظروف خنک
ظروف فلزی یا شیشه ای برترین انتخاب هستن. فالوده رو در ظرف های شیشه ای یا فلزی سرو کنین تا خنکی و زیبایی اش حفظ بشه. اگر ظرف سرو رو از قبل در یخچال یا فریزر بذارین، فالوده دیرتر آب می شه و خنکی اش حفظ می شه.
فوت و فن های خوشمزه شدن فالوده یزدی
1- فرق فالوده یزدی با فالوده شیرازی چیه؟
فالوده یزدی بافت نرم تری داره و معمولا با نشاسته پخته شده و سردشده تهیه می شه، در حالی که فالوده شیرازی با رشته های یخ زده و آبکش شده تهیه می شه. بعلاوه در فالوده یزدی از شربت گلابی و تخم شربتی استفاده می شه، ولی فالوده شیرازی معمولا با شربت آلبالو یا لیمو سرو می شه.
2- آیا می شه فالوده یزدی رو بدون آبکش درست کرد؟
بله. روش سنتی فالوده یزدی بدون آبکش انجام می شه. نشاسته پخته شده در سینی سرد می شه و بعد به صورت رشته ای برش می خوره. این روش ساده تره و برای تهیه خانگی بسیار مناسبه.
3- چه نوع نشاسته ای برای فالوده بهتره؟
نشاسته گل یا نشاسته گندم برترین گزینه ان چون بافت لطیف تری ایجاد می کنن. نشاسته ذرت هم قابل استفاده ست ولی اندازهش باید کمتر باشه تا بافت سفت نشه.
4- آیا فالوده یزدی برای افراد دیابتی مناسبه؟
چون شربت فالوده حاوی شکره، برای افراد دیابتی توصیه نمی شه مگر با جایگزینی شکر با شیرین کننده های طبیعی مثل استویا. بعلاوه می تونن از اندازه کمتر شربت استفاده کنن.
منبع: افق کوروش